ΜΗ ΑΛΚΟΟΛΙΚΗ ΛΙΠΩΔΗΣ ΝΟΣΟΣ ΤΟΥ ΗΠΑΤΟΣ

Χαρακτηρίζεται από συσσώρευση λίπους με η χωρίς φλεγμονή στο ήπαρ στα άτομα τα οποία καταναλώνουν ελάχιστα η καθόλου αλκοόλ.

Λιπώδες ήπαρ ονομάζεται η απλή εναπόθεση λίπους χωρίς ηπατική βλάβη και αφορά 15-20% των ασθενών, ενώ στεατοηπατiτιδα ονομάζεται η φλεγμονή και ενίοτε η δημιουργία ινώδους ιστού η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση του ήπατος η ηπατοκυτταρικό καρκίνο σε ποσοστό 2-5% των ασθενών.

Προσβάλει συνήθως άτομα μέσης ηλικίας ,με μεταβολικό σύνδρομο, παχυσαρκία, σακχαρώδη  διαβήτη, υπερλιπιδαιμία, θυροειδοπάθεια. Η αιτιολογία είναι άγνωστη, όμως κεντρικό παθοφυσιολογικό μηχανισμό έχει η αντίσταση στην ινσουλίνη.

Η μεγάλη απώλεια βάρους, χειρουργικές επεμβάσεις με αφαίρεση μεγάλου τμήματος του εντέρου, φάρμακα(οιστρογόνα, ανδρογόνα, ανοσοκατασταλτικά, κορτικοστεροειδή κ.λ.π) οδηγούν επίσης σε λιπώδη νόσο του ήπατος. Η διάγνωση γίνεται τυχαία σε προληπτικό έλεγχο, με υπερηχογράφημα άνω κοιλιάς η με αύξηση των τρανσαμινασών, αφού αποκλεισθούν άλλες αιτίες όπως ιογενείς ηπατίτιδες, αυτοάνοσα νοσήματα, φάρμακα, τοξικές ουσίες, αλκοόλ κ.λ.π.

Η κατάχρηση αλκοόλ, (περισσότερα από 3 ποτά στους άνδρες και 2 στις γυναίκες ημερησίως) μπορεί να οδηγήσει σε λιπώδες ήπαρ. Πολλές φορές χρειάζεται βιοψία ήπατος για να ταυτοποιηθεί η εξέλιξη σε κίρρωση του ήπατος.

Άτομα μεγαλύτερα των 45 ετών παχύσαρκα με σακχαρώδη διαβήτη μπορεί σε ποσοστό 25% να εμφανίσουν μετά από 10 έτη σοβαρή ηπατική νόσο. Η Θεραπεία και πρόληψη της νόσου, ουσιαστικά επιτυγχάνεται με την μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη. Προτείνεται δίαιτα και άσκηση.

Η σταδιακή απώλεια βάρους έως 5%,η ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη, η αποκατάσταση της υπερλιπιδαιμίας επιφέρει βελτίωση της νόσου. Η χρήση των στατινών κρίνεται ασφαλής και ευεργετική. Επίσης πρέπει να αποφεύγεται το αλκοόλ και διάφορες άλλες τοξικές ουσίες, ενώ είναι χρήσιμες οι τροφές με βιταμίνες E,C ως αντιοξειδωτικοί παράγοντες.

Το ουρσοδεοξυχολικό οξύ , η μετφορμίνη,η πιογλυταζόνη, η βαριατρική χειρουργική δοκιμάζονται με καλά αποτελέσματα. Η διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους, καλών επιπέδων σακχάρου, χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων, η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ και άλλων ηπατοτοξικών ουσιών προλαμβάνει την λιπώδη νόσο του ήπατος αλλά ταυτόχρονα μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.