Σακχαρώδης Διαβήτης

380 εκατομμύρια υπολογίζονται οι διαβητικοί έως το 2025, χαρακτηρίζεται σαν διαταραχή του μεταβολισμού των υδατανθράκων, λιπών και πρωτεϊνών λόγω έλλειψης ινσουλίνης (εκτίμηση IDF 2015)
Τα συμπτώματα του σακχαρώδη διαβήτη είναι:

  • η πολυουρία
  • πολυδιψία
  • πολυφαγία
  • ασυνήθιστη απώλεια βάρους
  • καταβολή δυνάμεων
  • ευερεθιστικότητα
  • συχνές λοιμώξεις
  • διαταραχές όρασης
  • τραύματα που δύσκολα κλείνουν
  • μουδιάσματα στα χέρια και πόδια.
diabetes
Diataraxes-lipidiwn

Διαταραχές Λιπιδίων

Η διαταραχή του μεταβολισμού των λιπιδίων οδηγεί σε μεταβολές τόσο της λειτουργίας όσο και των επιπέδων των λιποπρωτεϊνών στο πλάσμα που έχουν σαν αποτέλεσμα την δημιουργία αθηροσκλήρωσης. Οι δυσλιπιδαιμίες μπορεί να σχετίζονται με άλλες παθήσεις ή να είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ γενετικών και περιβαντολογικών παραγόντων που ευνοούν την ανάπτυξη της καρδιαγγειακής νόσου. Στα λιπίδια του αίματος περιλαμβάνονται η χοληστερίνη, τα τριγλυκερίδια, τα φωσφολιπίδια τα οποία συνδέονται με πρωτεϊνες και ονομάζονται λιποπρωτεϊνες. Η HDL, η καλή χοληστερίνη μεταφέρει χοληστερίνη στο ήπαρ κι έτσι καθαρίζει τα αγγεία.

Μεταβολικό Σύνδρομο

Το μεταβολικό σύνδρομο αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακό επεισόδιο. Υπάρχουν σήμερα πολλές αμφιβολίες αν πρέπει να αποκαλείται «σύνδρομο» ή αν παρέχει την ένδειξη για αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη και γενικότερα για καρδιομεταβολικό κίνδυνο.

Ο διαβήτης και προδιαβήτης, η υπέρταση, η κοιλιακή παχυσαρκία, οι διαταραχές στα λιπίδια, αποτελούν τα συστατικά αυτού του συνδρόμου. Η κεντρική παχυσαρκία και δύο από τους ακόλουθους παράγοντες οριοθετούν την διάγνωση: (χαμηλή HDL χοληστερίνη, αυξημένη αρτηριακή πίεση, αυξημένα τριγλυκερίδια, αυξημένη γλυκόζη νηστείας).

metavoliko-sindromo
ipatologiko

Ηπατολογικό

ΜΗ ΑΛΚΟΟΛΙΚΗ ΛΙΠΩΔΗΣ ΝΟΣΟΣ ΤΟΥ ΗΠΑΤΟΣ

Χαρακτηρίζεται από συσσώρευση λίπους με η χωρίς φλεγμονή στο ήπαρ στα άτομα τα οποία καταναλώνουν ελάχιστα η καθόλου αλκοόλ.

Λιπώδες ήπαρ ονομάζεται η απλή εναπόθεση λίπους χωρίς ηπατική βλάβη και αφορά 15-20% των ασθενών, ενώ στεατοηπατiτιδα ονομάζεται η φλεγμονή και ενίοτε η δημιουργία ινώδους ιστού η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση του ήπατος η ηπατοκυτταρικό καρκίνο σε ποσοστό 2-5% των ασθενών.

Υπέρταση

Η υπέρταση είναι η αιτία για δημιουργία στεφανιάιας νόσου, άλλων καρδιακών και νεφρικών διαταραχών, αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου και συνοδεύεται συνήθως με σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκία, νεφρικές, γενετικές ή άλλες νοσηρές καταστάσεις.

Το 25% του ελληνικού πληθυσμού πάσχει από υπέρταση ενώ υπάρχουν 600 εκατ. υπερτασικοί παγκοσμίως Αύξηση της αρτηριακής πίεσης (συστολικής >140 και διαστολικής >90), θεωρείται υπέρταση. Φυσιολογική θεωρείται η συστολική πίεση <120 και η διαστολική <80. Προυπέρταση θεωρείται το  ενδιάμεσο στάδιο. Η παραμονή των τιμών της αρτηριακής πίεσης σε παθολογικά επίπεδα σε μια σειρά μετρήσεων, βάζει τη διάγνωση της υπέρτασης. Τα μεγαλύτερα ποσοστά της νόσου εμφανίζονται στις ηλικίες 55-74 ετών και φαίνεται ότι μόνο το 15% ρυθμίζει αποτελεσματικά την πίεσή του.

hypertension2
obesity

Παχυσαρκία

Σήμερα (2015) η παχυσαρκία χαρακτηρίζεται ως επιδημία, 475 εκατ. παχύσαρκοι, 1,5 δις. υπέρβαροι, 200 εκατ. υπέρβαρα παιδιά είναι ο παγκόσμιος απολογισμός. Παχυσαρκία ορίζεται η αύξηση του βάρους υπο μορφής λίπους και προσδιορίζεται με τον δείκτη μάζας σώματος (BMI) (BMI 25-29,9 υπέρβαρος,  >30 παχύσαρκος, φυσιολογική περίμετρος μέσης <94 cm άντρες,< 80 cm γυναίκες).

Η παχυσαρκία οφείλεται σε μια ανισορροπία ενεργειακή (προσλαμβάνουμε περισσότερες θερμίδες απ’ότι καταναλώνουμε). Οι παράγοντες που οδηγούν στην παχυσαρκία είναι οικονομικοί, κοινωνικοί, γενετικοί, και διαφέρουν από χώρα σε χώρα.

Φυσική Άσκηση

Η φυσική δραστηριότητα μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακά και εγκεφαλικά  επεισόδια, ανακουφίζει το stress,διατηρεί τους μύες και τα οστά σε καλή κατάσταση, μειώνει την αρτηριακή πίεση, το σάκχαρο και την χοληστερίνη.

fisiki-askisi