Μεταβολικό Σύνδρομο

Το μεταβολικό σύνδρομο αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακό επεισόδιο. Υπάρχουν σήμερα πολλές αμφιβολίες αν πρέπει να αποκαλείται «σύνδρομο» ή αν παρέχει την ένδειξη για αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη και γενικότερα για καρδιομεταβολικό κίνδυνο.Ο διαβήτης και προδιαβήτης, η υπέρταση, η κοιλιακή παχυσαρκία, οι διαταραχές στα λιπίδια, αποτελούν τα συστατικά αυτού του συνδρόμου. Η κεντρική παχυσαρκία και δύο από τους ακόλουθους παράγοντες οριοθετούν την διάγνωση: (χαμηλή HDL χοληστερίνη, αυξημένη αρτηριακή πίεση, αυξημένα τριγλυκερίδια, αυξημένη γλυκόζη νηστείας).

Το ¼ του παγκόσμιου πληθυσμού παρουσιάζει χαρακτηριστικά μεταβολικού συνδρόμου. Η πρόληψη του μεταβολικού συνδρόμου περιλαμβάνει:

  • περιορισμό της πρόσληψης θερμίδων  (απώλεια 5-10% βάρους τον πρώτο χρόνο)
  • αύξηση σωματικής δραστηριότητας
  • αλλαγή των διαιτητικών συνηθειών.

Η θεραπεία του μεταβολικού συνδρόμου κατευθύνεται στην αντιμετώπιση των στοιχείων που συνθέτουν το πρόβλημα και ουσιαστικά εκφράζουν υψηλό καρδιομεταβολικό κίνδυνο.

Τα κριτήρια του μεταβολικού συνδρόμου στα μεγαλύτερων των 10 ετών παιδιά και εφήβους είναι τα ίδια όπως και των ενηλίκων. Η περίμετρος μέσης μετρείται σε εκατοστιαία αναλογία και η εκτίμηση γίνεται ανάμεσα στις ηλικιακές ομάδες: 6-10 ετών, 10-16, >16 ετών.

Παράγοντες που επηρεάζουν την εμβρυακή και τη νηπιακή ζωή προδιαθέτουν σε παχυσαρκία, προδιαβήτη και μεταβολικό σύνδρομο. Η αστικοποίηση και η καθιστική ζωή, αυξάνουν τον καρδιομεταβολικό κίνδυνο.

Κάθε χρόνο έχουμε 4 εκατ. θανάτους από αιτίες που σχετίζονται με τον σακχαρώδη διαβήτη. Ο σακχαρώδης διαβήτης έχει αυξηθεί σε 340 εκατ. σε μια γενιά και θα είναι η πρώτη γενιά στην οποία τα παιδιά θα πεθάνουν πριν τους γονείς τους. Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι η πρόωρη ανίχνευση και παρέμβαση στον τρόπο ζωής των παιδιών και των εφήβων, είναι η προφύλαξη από το μεταβολικό σύνδρομο.