Σήμερα (2015) η παχυσαρκία χαρακτηρίζεται ως επιδημία, 475 εκατ. παχύσαρκοι, 1,5 δις. υπέρβαροι, 200 εκατ. υπέρβαρα παιδιά είναι ο παγκόσμιος απολογισμός. Παχυσαρκία ορίζεται η αύξηση του βάρους υπο μορφής λίπους και προσδιορίζεται με τον δείκτη μάζας σώματος (BMI) (BMI 25-29,9 υπέρβαρος,  >30 παχύσαρκος, φυσιολογική περίμετρος μέσης <94 cm άντρες,< 80 cm γυναίκες).

Η παχυσαρκία οφείλεται σε μια ανισορροπία ενεργειακή (προσλαμβάνουμε περισσότερες θερμίδες απ’ότι καταναλώνουμε). Οι παράγοντες που οδηγούν στην παχυσαρκία είναι οικονομικοί, κοινωνικοί, γενετικοί, και διαφέρουν από χώρα σε χώρα.

Η εναπόθεση λίπους στη περιοχή της κοιλιάς (κεντρική-σπλαχνική παχυσαρκία), αποτελεί παράγοντα κινδύνου για ανάπτυξη ΣΔ τύπου 2 και καρδιαγγειακών επεισοδίων. Επίσης είναι αιτία καρκίνου, χολολιθίασης, λιπώδους νόσου του ήπατος, υπνικής άπνοιας και οστεοαρθρίτιδος. Η κατάθλιψη και η χαμηλή αυτοεκτίμηση, οι πνευματικές διαταραχές, επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των παχύσαρκων. Οι ευρωπαϊκές χώρες ξοδεύουν 2-8% του προϋπολογισμού  τους σε δαπάνες υγείας, στα προβλήματα παχυσαρκίας.

H πρόληψη της παχυσαρκίας επιτυγχάνεται :

– με περιορισμό του λίπους και των υδατανθράκων της τροφής και αντικαθιστώντας με φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης

– με αύξηση της φυσικής δραστηριότητας

– με κρατικά προγράμματα και ελέγχους.

Η θεραπεία της παχυσαρκίας περιλαμβάνει:

-αλλαγή τρόπου ζωής

-φαρμακευτική αγωγή

-ψυχολογική υποστήριξη

-χειρουργική αντιμετώπιση

Τα ποσοστά παχυσαρκίας στη χώρα μας είναι :

(2003) – άνδρες

BMI 25-29,9

41,2%

BMI >30

26%

– γυναίκες

BMI 25-29,9

29.9

ΒΜΙ >30

18.2%

-παιδιά:

αγόρια: 29,6%

κορίτσια:16,6%