Σήμερα (2015) η παχυσαρκία χαρακτηρίζεται ως επιδημία, 475 εκατ. παχύσαρκοι, 1,5 δις. υπέρβαροι, 200 εκατ. υπέρβαρα παιδιά είναι ο παγκόσμιος απολογισμός. Παχυσαρκία ορίζεται η αύξηση του βάρους υπο μορφής λίπους και προσδιορίζεται με τον δείκτη μάζας σώματος (BMI) (BMI 25-29,9 υπέρβαρος, >30 παχύσαρκος, φυσιολογική περίμετρος μέσης <94 cm άντρες,< 80 cm γυναίκες).
Η παχυσαρκία οφείλεται σε μια ανισορροπία ενεργειακή (προσλαμβάνουμε περισσότερες θερμίδες απ’ότι καταναλώνουμε). Οι παράγοντες που οδηγούν στην παχυσαρκία είναι οικονομικοί, κοινωνικοί, γενετικοί, και διαφέρουν από χώρα σε χώρα.
Η εναπόθεση λίπους στη περιοχή της κοιλιάς (κεντρική-σπλαχνική παχυσαρκία), αποτελεί παράγοντα κινδύνου για ανάπτυξη ΣΔ τύπου 2 και καρδιαγγειακών επεισοδίων. Επίσης είναι αιτία καρκίνου, χολολιθίασης, λιπώδους νόσου του ήπατος, υπνικής άπνοιας και οστεοαρθρίτιδος. Η κατάθλιψη και η χαμηλή αυτοεκτίμηση, οι πνευματικές διαταραχές, επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των παχύσαρκων. Οι ευρωπαϊκές χώρες ξοδεύουν 2-8% του προϋπολογισμού τους σε δαπάνες υγείας, στα προβλήματα παχυσαρκίας.
H πρόληψη της παχυσαρκίας επιτυγχάνεται :
– με περιορισμό του λίπους και των υδατανθράκων της τροφής και αντικαθιστώντας με φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης
– με αύξηση της φυσικής δραστηριότητας
– με κρατικά προγράμματα και ελέγχους.
Η θεραπεία της παχυσαρκίας περιλαμβάνει:
-αλλαγή τρόπου ζωής
-φαρμακευτική αγωγή
-ψυχολογική υποστήριξη
-χειρουργική αντιμετώπιση
Τα ποσοστά παχυσαρκίας στη χώρα μας είναι :
(2003) – άνδρες
BMI 25-29,9
41,2%
BMI >30
26%
– γυναίκες
BMI 25-29,9
29.9
ΒΜΙ >30
18.2%
-παιδιά:
αγόρια: 29,6%
κορίτσια:16,6%