380 εκατομμύρια υπολογίζονται οι διαβητικοί έως το 2025, χαρακτηρίζεται σαν διαταραχή του μεταβολισμού των υδατανθράκων, λιπών και πρωτεϊνών λόγω έλλειψης ινσουλίνης (εκτίμηση IDF 2015)
- Τα συμπτώματα του σακχαρώδη διαβήτη είναι η πολυουρία, πολυδιψία, πολυφαγία, ασυνήθιστη απώλεια βάρους, καταβολή δυνάμεων, ευερεθιστικότητα, συχνές λοιμώξεις,διαταραχές όρασης, τραύματα που δύσκολα κλείνουν, μουδιάσματα στα χέρια και πόδια.
- Προδιαβήτης ορίζεται η αύξηση των επιπέδων σακχάρου αίματος χωρίς να είναι διαγνωστικά για σακχαρώδη διαβήτη. Στην περίοδο αυτή αναπτύσσονται διαταραχές από το καρδιαγγειακό σύστημα. Στην κατηγορία αυτή ανήκoυν η διαταραχή γλυκόζης νηστείας και η διαταραχή ανοχής στην γλυκόζη.
- Ο διαβήτης τύπου 1 η νεανικός, συνήθως εμφανίζεται στα παιδιά και εφήβους, σε συχνότητα 9,7 περιστατικά ανά 100000 κατοίκους κάθε χρόνο και χαρακτηρίζεται από αδυναμία παραγωγής ινσουλίνης. Ο διαβήτης τύπου 2 η ενήλικων χαρακτηρίζεται από ελλιπή παραγωγή η αδυναμία διάθεσης της ινσουλίνης στα κύτταρα και εμφανίζεται σε ποσοστό 8% στην χώρα μας.
- Ο διαβήτης κυήσεως παρουσιάζεται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης γύρω στην 24η εβδομάδα. Οι γυναίκες αυτές δεν σημαίνει ότι είχαν διαβήτη πριν την σύλληψη η ότι θα έχουν μετά την γέννηση και το ποσοστό εμφάνισης είναι 7% στην Ελλάδα.
- Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που εξασφαλίζει ενέργεια στον οργανισμό μέσα από τον μεταβολισμό της γλυκόζης. Όταν τρώμε ο οργανισμός διασπά τους υδατάνθρακες σε γλυκόζη, η οποία είναι το βασικό καύσιμο του οργανισμού. Η ινσουλίνη μεταφέρει την γλυκόζη από το αίμα στο κύτταρο. ‘Οταν η γλυκόζη αυξάνεται στο αίμα τότε εμφανίζονται οι επιπλοκές του διαβήτη.
- Η διάγνωση τίθεται όταν έχουμε: σάκχαρο νηστείας >126mg, η παθολογική καμπύλη σακχάρου η αυξημένη γλυκοζυλιομένη αιμοσφαιρίνη.
- Οι επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη είναι αποτέλεσμα μεταβολικών διαταραχών και βλάβης μικρών και μεγάλων αγγείων. Η διαβητική νεφροπάθεια, το διαβητικό πόδι, η αμφιβηστροειδοπάθεια και οι διαταραχές όρασης, η περιφερική αγγειοπάθεια, η υπέρταση, οι καρδιακές επιπλοκές, η νευροπάθεια, οι δερματικές μολύνσεις, οι διαταραχές ακοής, οι νοητικές διαταραχές, η γαστροπάρεση, η κετοξέωση, το υπεροσμωτικό μη κετωσικό υπεργλυκαιμικό κώμα, οι βλάβες των οδόντων και της στοματικής κοιλότητος, το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, η στυτική δυσλειτουργία είναι οι πιο σημαντικές επιπλοκές του διαβήτη.